Pro imetys
Yle uutisoi 29.9.2020 imetyksen yleistyneen merkittävästi Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tutkimuksen mukaan 4-kuukautisia vauvoja imetetään 26 prosenttiyksikköä ja 1-vuotiaita 21 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2010. “Kansallinen tavoite vuoteen 2022 mennessä on, että 80 prosenttia 4–6 kuukauden ikäisistä lapsista on täysimetettyjä.” Tällä hetkellä tuo luku on puolet eli 50 prosenttia.
Täysimetys tarkoittaa sitä, että vauva ei saa mitään muuta ravintoa kuin rintamaitoa. Mikäli käytössä ovat lisämaidot, ovat ne äidin omaa maitoa pumpattuna. Kuulostaa yksinkertaiselle, vauva rinnalle ja syömään! Miksi ihmeessä kukaan äiti ei imettäisi, kun kyse on näin itsestäänselvästä asiasta. Tai niinhän sitä luulisi ja niin luulin minäkin, kunnes esikoinen oli sylissä ja totuus paljastui.
Imettämiseen ja äitiin pitää uskoa.
Imettäminen on taitolaji ja jotta se onnistuu, äiti tarvitsee usein sekä tukea että ohjausta. Vaikka tilanne on parantunut, edelleen kuulee valitettavan usein terveydenhuoltohenkilökunnan vanhentuneista tiedoista ja käytänteistä. Äitiin ei osata valaa uskoa ja korviketta ollaan tuuppaamassa ihan liian helposti. Itsekin olen tämän kokenut. Väsynyt ja hormonihuuruissa pyörivä äiti on taipuvainen uskomaan neuvolan ohjeita, joten niiden tulisi olla oikeita. Jos ja kun täysimetettyjen vauvojen osuutta halutaan kasvattaa, tulee huomio keskittää erityisesti terveydenhuoltoalan ammattilaisten koulutukseen.
Huikeaa työtä imetyksen puolesta tekee Imetyksen tuki ry. Heidän sivustollaan on mieletön määrä tietoa imetyksestä. Yhdistys järjestää koulutuksia ja tarjoaa maksutonta neuvontaa ja tukea imetysvaikeuksissa. Itse olen saanut monta kertaa apua omiin ongelmatilanteisiini yhdistyksen facebook-ryhmästä, jossa koulutetut imetystukiäidit vastaavat ammattilaisina ja muut imettävät äidit tarjoavat vertaistukea. Näiden kahden yhdistelmä on todella voimakas: oikeat neuvot yhdistettynä muiden samanlaisiin kokemuksiin ja selviytymistarinoihin voimaannuttavat äitiä ja auttavat pääsemään yli omista karikoista.
Imetyksen tuki ry:n toimintaa rahoittaa suurelta osin valtio. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen on esitetty 127 miljoonan euron leikkausta. Jos ja kun täysimetyksen toteutumista halutaan lisätä merkittävästi, ei ainakaan tämän järjestön tukia tule leikata - päin vastoin. Itse jopa ulkoistaisin terveydenhuoltohenkilökunnan kouluttamisen Imetyksen tuki ry:lle, jolloin saataisiin tietotaso päivitettyä kertarysäyksellä. Lähes jokainen suomalaisäiti on tekemisissä neuvolan ja synnytyssairaalan kanssa, joten avainasemassa imetyksen onnistumisessa ovat nimenomaan nämä kaksi tahoa, joista tukea ja apua ensimmäisenä haetaan.